2023’te Gelir Dağılımı Adaletsizliğinde Rekor Kırıldı
CHP’li Öztrak, gelir dağılımında adaletsizliğin 2023’te rekor seviyeye ulaştığını, toplumun en zengin yüzde 10’luk kesiminin gelirinin en yoksul yüzde 10’un gelirinin 17 katına kadar çıktığını, Türkiye’nin OECD içinde gelir dağılımının en bozuk olduğu 4 ülkeden biri olduğunu belirterek, “Bu düzen böyle gitmez… Aynı misket oyununda olduğu gibi ekonomide de millet dışlanırsa, yandaşlar tüm misketleri üterse oyun biter. Ülke huzursuzluğa ve yokluğa mahkum olur. Emekçiyi, emekliyi ezen bu düzen sürdürülebilir değildir. Yaklaşan yerel seçimler bu haksızlığa dur demek için son fırsattır” dedi.
OHAL döneminde grevleri yasaklayan Hükümetin dar gelirli kesimlere yönelik politikaları ile çalışma hayatındaki taraflı tutumunu hatırlatan Öztrak, “Bir yandan emeği ve emekçiyi ezerken diğer yandan ‘Faiz sebep enflasyon sonuç’ dediler, düşük faizli kredileri yandaşa peşkeş çektiler. Sonunda zengini daha zengin, fakiri daha fakir ettiler” ifadelerini kullandı.
Toplumun en yoksul yüzde 25’lik kesiminde, tek kişilik haneler ile çocuksuz hanelerin oranındaki artışa dikkat çeken Öztrak, “Sarayın kerameti kendinden menkul politikaları yüzünden, vatandaşlarımız geleceğe umutla bakamıyor; çocuk yapma planlarını erteliyor. Buna karşın ülkemizdeki sığınmacıların doğum hızı, vatandaşlarımızın doğum hızının üç katına çıkıyor. Ülkemizin gerçek beka sorunu budur” değerlendirmesinde bulundu.
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, sosyal medya hesabından “2023 Yılı Gelir Dağılımı İstatistikleriyle ilgili” yaptığı değerlendirmelerde şunları ifade etti:
GELİR DAĞILIMI ADALETSİZLİĞİ REKOR KIRDI
Erdoğan’ın “Ben alışılmış bir cumhurbaşkanı olmayacağım” diyerek ucube rejimin taşlarını döşemeye başlamasından bu yana, ülkemizde gelir dağılımı hızla bozuluyor. Gelir dağılımı adaletsizliğinin göstergesi olan GINI katsayısı 2023’te rekor kırdı. Üyesi olduğumuz Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nda (OECD), 38 ülke arasında Meksika, Kosta Rika ve Şili ile birlikte gelir dağılımının en bozuk olduğu dört ülkeden biriyiz.
ZENGİN ZENGİNLEŞTİ, YOKSULLAR DIŞLANDI
Son on yılda ülkede; en zengin yüzde 20’lik kesimin geliri, en yoksul yüzde 20’nin 7 katıyken 9 katına çıktı. En zengin yüzde 10’luk kesimin geliri ise en yoksul yüzde 10’un 11 katıyken 17 katına çıktı. Zengin daha zenginleşirken, orta gelirli ve yoksul kesimler bu düzende dışlandı.
EMEKÇİYİ EZDİLER, DÜŞÜK FAİZLİ KREDİLERİ YANDAŞA PEŞKEŞ ÇEKTİLER
Ne diyordu önceki Hazine ve Maliye Bakanı?: “Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar. Çarklar dönüyor.” Ne diyordu Saray’ın kibirlisi?: “Grev tehdidi olan yere biz OHAL’den istifade ederek anında müdahale ediyoruz.” Bu yaklaşımın gelir dağılımını bozucu etkilerini, personel maliyetinin üretim değeri içindeki payının düşüşünden ve net kar oranındaki artıştan izlemek mümkün. Bir yandan emeği ve emekçiyi ezerken diğer yandan “Faiz sebep enflasyon sonuç” dediler, düşük faizli kredileri yandaşa peşkeş çektiler. Sonunda zengini daha zengin, fakiri daha fakir ettiler.
ASIL BEKA SORUNU BU
Gelir dağılımındaki bozulmanın dikkat çeken bir sonucu ise en düşük yüzde 25’lik gelir grubunda “tek kişilik hanehalkları” ile “sadece eşlerden oluşan hanehalklarının” payındaki artış; çocuklu ailelerin oranındaki düşüş. Sarayın kerameti kendinden menkul politikaları yüzünden, vatandaşlarımız geleceğe umutla bakamıyor; çocuk yapma planlarını erteliyor. Buna karşın Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre ülkemizdeki sığınmacıların doğum hızı, vatandaşlarımızın doğum hızının üç katına çıkıyor. Ülkemizin gerçek beka sorunu budur.
BU DÜZEN BÖYLE GİTMEZ, YAKLAŞAN SEÇİMLER HAKSIZLIĞA DUR DEMEK İÇİN SON FIRSAT
Orhan Veli Pireli Şiirinde soruyor: “Bu düzen böyle mi gidecek? Pireler filleri yutacak; Yedi nüfuslu haneye; Üç buçuk tayın yetecek…” Bu düzen böyle gitmez… Aynı misket oyununda olduğu gibi ekonomide de millet dışlanırsa, yandaşlar tüm misketleri üterse oyun biter. Ülke huzursuzluğa ve yokluğa mahkum olur. Emekçiyi, emekliyi ezen bu düzen sürdürülebilir değildir. Yaklaşan yerel seçimler bu haksızlığa dur demek için son fırsattır.