BU KARARLARIN SEBEBİ NE?
ANKARA – CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Libya, Mısır ve Kuzey Irak yönetimlerinin Türk işadamlarını zora sokan kararlarını TBMM gündemine taşıdı. Öztrak, Bakan Zeybekci’ye, “Son dönemde Kuzey Afrika ve Ortadoğu pazarında yer alan ülkelerin, Türkiye’yle yapılan ticareti zorlaştırmayı amaçlayan kararlarının arkasındaki nedenler nelerdir?” diye sordu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesiyle Libya, Mısır ve Kuzey Irak yönetimlerinin yakın zamanda aldığı Türkiye’yle ticareti zorlaştıran kararları TBMM gündemine taşıdı.
Libya’daki Tobruk Hükümeti’nin Türk şirketlerini ülkeden çıkarma kararı aldığını hatırlatan Öztrak, bu kararın alacaklarının ve şantiyelerdeki iş makinelerinin toplam değeri 7 milyar doları bulan Türk müteahhitlerini olumsuz etkilediğini belirtti.
Öztrak, Mısır yönetiminin de 2012 yılında imzalanan ve bu yılın Nisan ayında süresi dolacak olan İskenderun-Port Said Ro-Ro hattı anlaşmasının yenilemeyeceğini açıkladığını, bu durumun Türkiye’nin bölgeye ihracatını olumsuz yönde etkileyeceğini, ulaştırma sektöründe de önemli sıkıntılara neden olacağını kaydetti. Son olarak Kuzey Irak’ın da Habur sınır kapısından giren tavuk ve yumurtaya TIR başına 7 bin dolar vergi koyduğunu, bu verginin Türk kanatlı hayvan üreticilerini zora soktuğunu hatırlatan Öztrak, şu soruları yöneltti:
-LİBYA’DA İKİ HÜKÜMET DE MUHATAP ALINIYOR MU?
“Libya’da iş yapan Türk müteahhitlerin bu ülkeden toplam alacakları ne kadardır? Halihazırda üstlenilen işlerin ve müteahhitlerimize ait makine ve teçhizatın maddi tutarı nedir? Türk iş adamlarının Libya’dan alacaklarının tahsili ve zararlarının tazmini konusunda Hükümetiniz hangi çalışmaları yapmaktadır? Yapılan çalışmalarda Libya’daki her iki hükümet de muhatap alınmakta mıdır?
-ULAŞTIRMA GİDERLERİNDEKİ ARTIŞ KARŞILANACAK MI?
Mısır’ın İskenderun-Port Said Ro-Ro hattı anlaşmasını yenilememesi bölgeye yapılacak ihracatın ulaştırma giderlerine ne kadar ilave yük getirecektir? Ortadoğu, Doğu Akdeniz ve Körfez bölgesine ulaşmak için alternatif güzergahlar bulunması ve ulaştırma giderlerindeki artışın bir şekilde ihracatçılarla paylaşılması konusunda çalışmalar yapılmakta mıdır?
-BU KARARLARIN SEBEBİ NE?
Kanatlı hayvan üreticilerinin Kuzey Irak pazarında yaşadığı sıkıntıları aşmak amacıyla Hükümetiniz ne tür tedbirler almaktadır? Son dönemde Kuzey Afrika ve Ortadoğu pazarında yer alan ülkelerin, Türkiye’yle yapılan ticareti zorlaştırmayı amaçlayan kararlarının arkasındaki nedenleri açıklar mısınız?”
Soru Önergesinin Tam Metnine Ulaşmak İçin: N. Zeybekci_Soru Önergesi