BUNUN ADI REJİM DEĞİŞİKLİĞİDİR
“BUNUN ADI REJİM DEĞİŞİKLİĞİDİR”
“DEVLET ÇİFTÇİYE 67 MİLYAR TL BORÇLU”
TEKİRDAĞ – CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Anayasa değişikliği kabul edilirse Başbakanlık makamının kaldırılarak yetkilerinin tek adama verileceğini, milletin temsilcisi Meclis’in yetkilerinin hadım edileceğini belirterek, “Bu sistem değişikliği falan değildir. Yasama, yürütme ve yargının tek adama bağlanmasını öngören bu teklifle açık ve net şekilde rejim değişikliği yapılmak istenmektedir” dedi.
Çiftçiye bugüne kadar, Tarım Kanunu’nda öngörülen destek ödemelerinin ancak yarısının verildiğini ifade eden Öztrak, “2007-2015 arasında çiftçiye kanunen ödenmesi gereken tarım desteği 132 milyar TL iken ödenen sadece 65 milyar TL. Dolayısıyla devlet, çiftçiye 67 milyar TL borçlu” diye konuştu.
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, yaklaşan referandum öncesinde Hayrabolu’da ziyaretlerde bulundu. Hayrabolu Belediyesi’nde devam eden projeler hakkında bilgi alan Öztrak, ardından Hayrabolu Süt Üreticileri Birliği Genel Kurulu’na katıldı. Genel Kurul sonrasında Hayrabolu Ticaret ve Sanayi Odası’nı, Hayrabolu Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi’ni, Hayrabolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nı ve Hayrabolu Ticaret Borsası’nı ziyaret eden Öztrak, akşam da Lahana ve Karakavak Mahallelerinde vatandaşlarla bir araya geldi.
Hayrabolu Süt Üreticileri Birliği Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, çiftçinin ayakta kalabilmesi için sattığı bir litre sütle 1,5 kilo yem alabilmesi gerektiğini ifade eden CHP’li Öztrak, mevcut süt ve yem fiyatlarıyla bunun mümkün olmadığını, süt üreticisinin ciddi şekilde zorlandığını belirtti. Öztrak, ekonomide sıkıntıların arttığı bu dönemde süt üreticisinin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. Devletin kanunen çiftçiye ödemesi gereken destekleri ödemediği için her bir üretici ailesine 30 bin lira borçlu olduğunu söyleyen Öztrak, “Borcunuzu ödeyin” dedi.
CHP’li Öztrak, Hayrabolu’daki diğer ziyaretlerinde özetle şunları söyledi:
DEVLETİN ÇİFTÇİYE 67 MİLYAR TL BORCU VAR
2006 tarihinde çıkarılan Tarım Kanunu gereği her yıl tarıma Milli Gelirin en az yüzde biri kadar destek verilmesi gerekiyor. Bu kanuna göre 2007-2015 yılları arasında devletin çiftçiye vermesi gereken destek eski Milli Gelir rakamlarına göre 118 milyar TL. Eski Milli Gelir rakamlarına göre diyorum, çünkü TÜİK kısa süre önce Milli Gelir rakamlarını güncelledi. Yeni Milli Gelir rakamlarına göre baktığımızda, 2007-2015 arasında çiftçiye ödenmesi gereken destek 132 milyar TL’ye çıkıyor. Oysa bu dönemde ödenen destek sadece 65 milyar TL. Yani ödenen, ödenmesi gerekenin yarısı kadar. Dolayısıyla devletin çiftçiye kanunen vermek zorunda olduğu halde vermediği desteğin tutarı 67 milyar TL. Kabaca Türkiye’de 2 milyon çiftçi ailesi olduğunu düşündüğümüzde, devletin her bir çiftçi ailesine 30 bin TL borcu vardır. Sıkıntıda olan çiftçiye devlet bu borcunu ödemelidir.
BUNUN ADI REJİM DEĞİŞİKLİĞİDİR
Ülkenin acilen çözülmesi gereken ciddi sorunlarının olduğu bu dönemde vatandaşlarımızın önüne bir Anayasa değişikliği teklifi getirildi. 16 Nisan’da oylanacak bu teklife özellikle Trakya’dan yüksek oranda Hayır çıkacağına inanıyorum. Bu topraklarda 1071’den beri var olan Başbakanlığın(eski adıyla Vezir-i Azamlık) kaldırılmasını; 1876’dan beri var olan Parlamentonun hadım edilmesini; yasama, yürütme ve yargının tek adama bağlanmasını öngören bu teklifle açık ve net şekilde rejim değişikliği yapılmak isteniyor. Getirilen teklifle, devletteki denge ve denetleme mekanizmaları etkisizleştiriliyor. Bu teklif kabul edilirse tüm güçleri kendinde toplayan bir Tek Adam, milletin iradesini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin üstüne çıkarılacak. Gensoru olmayacak, güvenoyu olmayacak. Başbakan’ın yetkilerini kullanacak Başkan’a milletvekilleri yazılı soru bile soramayacak. Yani Tek Adam, Başbakan’ın yetkilerini alacak ama Başbakan gibi denetlenemeyecek. Ülkeye tamamen keyfi bir yönetim egemen olacak. Milletimiz bunu görüyor ve Hayır diyor.
BAŞKANLIK ÜLKELERİ EN GERİ ÜLKELER
Peki bu teklif neden getirildi? Başkanlık hangi sorunu çözüyor? Başkanlık rejimi ülkelere daha fazla iş, aş, refah mı getiriyor? Baktığımızda dünyadaki örneklerin bunun tam aksini söylediğini görüyoruz. Birleşmiş Milletler’in, ülkelerin vatandaşlarına eğitim, sağlık, gelir gibi alanlarda sunduğu imkanlara bakarak hazırladığı “İnsani Gelişmişlik Endeksinde” ilk 10 sıradaki ülkelerin 8’i Demokratik Parlamenter rejimle yönetiliyor. Buna karşın listenin son sırasında bulunan, yani vatandaşlarına en kötü eğitim, sağlık ve geliri sunan, dünyada en geri 10 ülkenin 7’si başkanlık, 3’ü yarı başkanlıkla yönetiliyor.
FİİLİSİ MEMLEKETİ BU HALE GETİRDİYSE…
Sadece mevcut Cumhurbaşkanı’nın seçildiği 2014 yılından bu yana yaşadığımız ve “fiili başkanlık” denen süreçte ülkenin nereden nereye geldiğini görmek bile Başkanlık teklifine hayır demek için yeterli. 2014 Ağustos ayından bu yana resmi işsiz sayımız 800 bin artarak 3,7 milyona dayandı. Aynı dönemde ülkenin borcu 18 milyar dolar, vatandaşın kredi ve kredi kartı borcu 79 milyar TL arttı. Borç artarken gelir de artıyorsa borcunuzu ödersiniz. Peki milletin geliri ne oldu? 2014 yılında 935 milyar dolar olan milli gelirimizin 2016’da 850 milyar dolar düştüğü tahmin ediliyor. Özetle fiili başkanlıkta işsizlik arttı, vatandaşın borcu arttı, ülkenin geliri 81,2 milyar dolar düştü. Fiili başkanlık vatandaşlara refah getirmedi, yoksulluk getirdi. İstikrar diye sundukları tek adam rejimi, vatandaşın işine aşına mal oldu. Fiilisi bu hale getirdiyse, gerçeği ne hale getirir varın siz düşünün.