BÜYÜMEDE ÇAKILDIK
TBMM – CHP’li Öztrak, Türkiye’nin büyüme liginde giderek geriye düştüğünü, AKP’nin ilk 4 yıllık döneminde büyüme sıralamasında benzer ülkeler arasında 45’inci sırada bulunan Türkiye’nin, son 4 yıllık dönemde 85’inci sıraya gerilediÄŸini söyledi.  Â
Â
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2015 yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanun Tasarısı ve 2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı üzerinde söz alan CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, AKP’nin bütçe kanunlarıyla mali disiplinin arkasını dolandığını, 2015 yılında milletin verdiği harcama yetkisinin 31,2 milyar TL aşıldığını ve bunun bir rekor olduğunu söyledi. Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü:
Â
TÃœRKÄ°YE YAVAÅžLADI, ELOÄžLU SOLLADI
2007’den sonra Türkiye, kendini düşük büyüme hızlarına hapsederken kendine benzer ekonomilerin yer aldığı ligde de gerilere düştü. IMF verilerine göre Türkiye 2003-2007 arasında ortalama yüzde 6,9 büyüme hızıyla kendine benzeyen 150 ekonomi arasında en hızlı büyüyen 45’inci ekonomiydi. 2008-2011 arasında yüzde 3,3’lük ortalama büyüme hızıyla aynı ligde 83’üncü sıraya düştük. 2012-2016 arasında ise yine aynı büyüme hızıyla bu sefer 85’inci sıraya geriledik. Yine, Türkiye’nin IMF’nin tahmin ettiÄŸi büyüme hızıyla 2017’de 95’inci sıraya, 2018’de de 98’inci sıraya düşeceÄŸi öngörülüyor. Dünyada büyüme yavaÅŸlamış ama biz o kadar hızlı yavaÅŸlamışız ki elin oÄŸlu bizi geçmiÅŸ. Dolayısıyla, burada sadece dünyadaki yavaÅŸlamayı gerekçe göstermek mümkün deÄŸil.
DOLARDA 1 KURUŞLUK OYNAMA, ŞİRKETLERE 2,1 MİLYAR TL ZARAR YAZDIRIYOR
Bir taraftan da Türkiye’deki ÅŸirketlerin döviz borçları hızla artıyor. Åžirketlerin döviz cinsinden net borcu 210 milyar dolara gelmiÅŸ. Dolayısıyla, Türkiye’de Türk Lirasının dolar karşısında 1 kuruÅŸ deÄŸer kaybetmesi, ÅŸirket bilançolarında 2,1 milyar TL kur farkı zararı yazması anlamına geliyor.
SÄ°YASETÄ°N GENLERÄ°YLE OYNAMAK Ä°STÄ°KRARSIZLIÄžA SÃœRÃœKLER
Geçen yılın haziran ayında seçim yapıldı, ortaya çıkan sonuç beğenilmedi, kasım ayında seçim tekrarlandı. Geldik bu yılın mayıs ayına, bu sefer kasımda seçimi kazanan genel başkan beğenilmedi, Başbakan değiştirildi. Şimdi de, bakıyoruz, hain bir darbe girişimi ve arkasından gelen olağanüstü hâl, onun arkasından da şimdi başkanlık sistemi tartışmaları… Siyasetin genleriyle bu kadar sık ve kaba müdahalelerle oynamaya kalkarsanız ülkeyi tek parti iktidarında dahi istikrarsızlığa sürüklersiniz.