CHP’NİN EKONOMİ RAPORU: YOLSUZLUĞUN FATURASINI VATANDAŞ ÖDÜYOR
ANKARA – CHP’nin ekonomi raporunda, hükümetin yolsuzluk ve rüşvet iddialarından hukuku tepeleyerek ve devlet krizi yaratarak çıkmaya çalışmasının ekonomide ileriye dönük algının bozulmasına neden olduğu, algının bozulması nedeniyle Hazine artık daha yüksek faizle borçlandığı ifade edildi.
Rapora göre ekonomik aktörler artık risk almak yerine riskleri Hazine’nin üstüne yıkıyor. Hükümetin demokrasiyi ve hukuku tepeleyerek istikrarsızlık yaratmasının bedelini ise tüm millet, artan faizler ve döviz kuru ile ödemeye başladı.
CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcılığı’nın Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın koordinasyonunda hazırladığı 87. Ekonomik Görünüm Raporu’nda, sanayide kapasite kullanımı, reel kesim güven endeksi ve Hazine ihalelerindeki son gelişmeler değerlendirildi.
-TÜRKİYE DÜŞÜK BÜYÜME İLE YÜKSEK ENFLASYON MAKASINA SIKIŞACAK
ABD Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını kısmaya başlama kararı ve hemen ardından Türkiye’de hükümetin içine düştüğü “yolsuzluk ve rüşvet” skandalının siyasi tansiyonu artırmasının etkilerinin yaşanmaya başladığının belirtildiği raporda, şubat ayında imalat sanayinde mevsim etkilerinden arındırılmış kapasite kullanım oranının son 10 ayın en düşük seviyesine inerek %74,4 değerini aldığı ifade edildi. Reel kesim güven endeksinin de aynı dönemde 0.4 puan gibi çok sınırlı şekilde arttığının belirtildiği raporda, “Öncü veriler 2014’ün ilk üç ayında ve hatta sonrasında Türkiye’nin düşük büyüme, buna karşın yüksek enflasyon makası arasında sıkışacağını gösteriyor” denildi.
-EKONOMİK AKTÖRLER RİSKİ HAZİNE’YE YIKIYOR
Risk algısındaki bozulmaların faturasının önce Hazine’ye çıktığının belirtildiği raporda, 24 ve 25 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilen 5 iç borçlanma ihalesinde gelen tekliflerin yüzde 80’inin “değişken kuponlu” ve “TÜFE’ye endeksli” kağıtlara geldiğine, iki günde yapılan 11.3 milyar TL’lik borçlanmanın % 50’sinin de yine bu kağıtlarla gerçekleştirildiğine dikkat çekildi. Bu tablonun artık ekonomik aktörlerin ileriye dönük riskleri taşımak istemediklerinin göstergesi olduğunun ifade edildiği raporda, “Piyasa riskleri Hazine’nin üstüne yıkmaya çalışıyor. Bu ileriye yönelik beklentilerdeki bozulmanın en açık işareti” denildi. Algıdaki bozulmanın bir diğer yansıması olarak, 25 Şubat 2014’de gerçekleştirilen referans borçlanma kağıt ihalesinde bileşik faizin yüzde 11,18’e çıkması gösterildi. Bu faizin, 2009 yılı Haziran’ında ihalelerde oluşan yüzde 12,5‘lik ortalama borçlanma faizinden sonra en yüksek borçlanma faizi olduğuna dikkat çekilen raporda, şunlar belirtildi:
-MİLLET HÜKÜMETİN ÇIKARDIĞI FATURAYI ÖDÜYOR
“Gerek borçlanma araçlarına gelen talebin yapısındaki değişim, gerekse faizlerdeki gelişmeler ekonomik aktörlerin ileriye dönük beklentilerinin bozulduğunu gösteriyor. Kuşkusuz bunun altında Türkiye ekonomisinin içsel kırılganlıklarının önemli rolü var. Ancak beklentilerdeki bozulmada, Türkiye’de ‘rüşvet ve yolsuzluk’ iddialarına muhatap bir iktidarın, bu iddialardan hukuku tepeleyerek ve bir devlet krizi yaratarak çıkmaya çalışmasının da önemli bir rolü var. Yolsuzluk ve rüşvet iddialarının bağımsız yargı tarafından soruşturulmasının önünü açmak yerine, Hükümetin hukuk devletini ve yargıç teminatını ayaklar altına alarak soruşturmanın üstünü kapatmaya çalışması, Türkiye’ye yönelik bakış açısını çok olumsuz etkiliyor. Hükümetin demokrasiyi ve hukuku tepeleyerek istikrarsızlık yaratmasının bedelini ise tüm millet, artan faizler ve döviz kuru ile ödemeye başladı bile.