İŞSİZLİK ARTIYOR, KRİZİN YÜKÜ MİLLETİN SIRTINA KALIYOR
ANKARA – CHP’li Öztrak, ekonomi yönetimi durgunluk var mı yok mu diye tartışırken üretimin düştüğünü, işsizliğin arttığını, krizin yükünün milletin sırtında kaldığını söyledi.
Genç işsizliğinin yüzde 22,3’e çıktığını, üniversiteli işsiz sayısının 1 milyonun üzerinde olduğunu, yaklaşık 5 milyon gencin ne çalıştığını ne de okuduğunu belirten Öztrak, “Krizin ve işsizliğin yükü, ana babaların bin bir emekle büyüttüğü gençlerimizin omuzlarına yıkılmıştır” dedi.
CHP’li Öztrak, mevsim etkilerinden arındırılmış işsizliğin son 19 ayın en yüksek seviyesine çıktığına dikkat çekti.
CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak yaptığı yazılı açıklamada şunları belirtti:
“Ekim ayında işsizlik oranı yüzde 11,6’ya, işsiz sayısı ise 501 bin kişi artarak 3 milyon 788 bine çıkmıştır. Mevsim etkilerinden arınmış işsizlik oranı ise Ekim’de bir önceki aya göre 0,2 puan artışla yüzde 11,5 olmuştur. Mevsim etkilerinden arınmış işsizlik son 19 ayın en yüksek seviyesine çıkmıştır.
GENİŞ TANIMLI İŞSİZ SAYISI 6 MİLYONA YAKIN
İş aramadığı halde iş bulsam çalışırım diyenler de dahil edildiğinde, işsiz vatandaşlarımızın sayısı 5 milyon 852 bine, işsizlik oranı ise yüzde 16,9’a çıkmaktadır.
KRİZİN YÜKÜ GENÇLERİN OMUZLARINDA: GENÇ İŞSİZLİĞİ %22,3
İşsizlik rakamları ekonomide yaşanan krizin derinleştiğini, milletimizin yükünün her geçen gün ağırlaştığını göstermektedir. Krizin ve işsizliğin yükü, ana babaların bin bir emekle büyüttüğü gençlerimizin omuzlarına yıkılmıştır.
Genç işsizlik oranı, geçen yılın aynı dönemine göre, 3 puan birden artarak yüzde 22,3’e çıkmıştır. Genç işsizlerimizin sayısı yine bu dönemde 180 bin kişi artarak 1 milyon 167 bin olmuştur. Ekim ayında ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerimizin sayısı ise 5 milyon sınırına dayanmıştır. Üniversiteli işsizler de son bir yılda 103 bin kişi artarak 1 milyon 50 bin kişiye ulaşmıştır. Kriz gençlerimizin ufkunu karartmakta, ülkemizin en önemli üstünlüğü olan genç nüfus avantajı, Sarayın kibirli yönetiminde heba olmaktadır.
KRİZ ÖZELLİKLE SANAYİ VE İNŞAATTA ÇALIŞANLARI VURDU
Kriz, iflaslar ve üretimdeki sert yavaşlama özellikle sanayi ve inşaat sektörü istihdamında etkilerini göstermektedir. Mevsim etkilerinden arınmış sanayi istihdamı kur şokunun yaşandığı Ağustos’tan itibaren 34 bin kişi gerilemiştir. İnşaat sektöründeki istihdam kayıpları ise 2018 boyunca devam etmiştir. 2018’in ilk 10 ayında inşaat sektöründeki istihdam kaybı 282 bine ulaşmıştır.
MİLLET SÖZÜNÜ 31 MART’TA SÖYLEYECEK
Milletimiz ekonomik durgunluk ve krizin altında inim inim inlerken, Saray yönetimi milletin gerçek gündemi olan aş ve iş meselesini bir kenara bırakmış, algı operasyonlarıyla milletin sorunlarının üstünü kapatma derdine düşmüştür. Saray yandaşları ve onların akrabaları Saraya danışman olarak doluşurken, milletin evlatları işsizliğin kıskacında ayakta kalma mücadelesi vermektedir. CHP’nin tüm çözüm önerileri Sarayın kibir abidesi tarafından duymazdan gelinmekte, krizin derinleşmesine seyirci kalınmaktadır.
Milletimizin artık takati kalmamıştır. Milletin sesinde 31 Mart tarihinde Saray yönetimine karşı söylemeye hazır olduğu sözler vardır. Son söz artık milletimizindir.