KAMU ELİYLE KATILIM BANKASI KURULMASININ ANAYASAYA UYGUNLUĞU TARTIŞMALI
ANKARA – CHP, kamu bankalarının katılım bankası kurmasının da önünü açan yeni torba yasayı mercek altına aldı. Anayasanın 24. maddesinde devletin sosyal, ekonomik, siyasi veya hukuki temel düzeninin kısmen de olsa, din kurallarına dayandırılamayacağının açık şekilde belirtildiğini kaydeden Öztrak, “Kamu eliyle dini esaslara göre çalışacak katılım bankası kurulmasının Anayasa’ya uygunluğu tartışma konusudur” ifadelerini kullandı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Hükümet tarafından Meclis’e gönderilen Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nı yazılı bir açıklamayla değerlendirdi.
– TMSF BANKALARI 2 SENE İÇİNDE TASFİYE EDECEK
Tasarıda, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na banka kurma yetkisi ve bankaların doğrudan doğruya iflasını isteme hakkı verildiğini, iflas erteleme taleplerinin de önüne geçilmesini amaçlayan düzenlemelerin öngörüldüğünü ifade eden Öztrak, TMSF’ye devredilen bankaların tasfiyelerinin kısa sürede tamamlanması amacıyla da “köprü banka” uygulamasına yasal çerçeve oluşturulduğunu belirtti. Tasarının 4. maddesiyle TMSF’ye Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun iznine tabi olmaksızın banka kurma yetkisi verildiğine ve TMSF’nin kuracağı bankanın Türk Ticaret Kanunu ve Rekabet Kanunu hükümlerinden muaf olacağına dikkat çeken Öztrak, “Yapılan bu düzenleme ile TMSF’ye devredilen bankaların hukuki varlığına derhal son verilmiş olacak ve bu bankaların 2 yıl içerisinde tasfiyesinin tamamlanması sağlanacak” dedi.
-KAMU KATILIM BANKASI’NIN KAYNAĞI NEREDEN?
Tasarıyla bir taraftan da kamu bankalarına Katılım Bankası kurma imkanı getirildiğini hatırlatan Öztrak, “Kamunun, bankacılık sistemi içindeki ağırlığının azaltılması ve sadece uzmanlık alanları ile ilgili faaliyet göstermesi esas ilkedir. Bu esas ilkeye karşın tasarının yasalaşması halinde, kamu yeni bir alana daha girecektir. Ayrıca, kamu bankalarının katılım bankacılığına girmesi durumunda sermayenin nereden karşılanacağı da soru işaretidir. Kamu bankaları, katılım bankası kurarken sermayesini yaptıkları faaliyetlerden elde ettikleri ‘faiz gelirinden’ mi karşılayacaktır? Eğer böyleyse, faiz geliriyle konacak sermayeyle katılım bankası kurmak bu sistemin mantığıyla taban tabana zıttır. Yok eğer, bu katılım bankalarının kuruluşunda vatandaştan toplanan vergiler hazine tarafından kullanılacaksa bu çok daha ciddi bir sorundur. Türkiye’nin eğitim ve sağlık gibi temel alanlara yatırım yapması gerekirken, kıt kaynakların katılım bankacılığı için tahsis edilmesi ne derece doğrudur?” diye sordu.
-ANAYASA UYGUNLUĞU TARTIŞILIR
Anayasanın 24. maddesinde devletin sosyal, ekonomik, siyasi veya hukuki temel düzeninin kısmen de olsa, din kurallarına dayandırılamayacağının açık şekilde belirtildiğini kaydeden Öztrak, “Bu anlamda kamu eliyle dini esaslara göre çalışacak katılım bankası kurulmasının Anayasa’ya uygunluğu tartışma konusudur” ifadelerini kullandı.
-3 DÖNEMİ DOLDURANLARA YÖNETİM KURULU ÜYELİĞİ
KİT’lerin yönetim kurulu üyelikleri sayısının da tasarıyla 1 başkan 5 üyeden, 7 üyeye çıkarıldığını, atama yetkisinin ise doğrudan ilgili Bakana bırakıldığını belirten Öztrak, “Özelleştirme kapsamında olanlarla birlikte, iktisadi devlet teşekkülü, kamu iktisadi kuruluşu niteliğinde olan 26 kuruluş bulunmaktadır. Bağlı ortaklıklarla birlikte düşünüldüğünde bu tasarıyla, Hükümetin yandaşlarına, 3 dönemi dolduran vekillerine ve bakanlarına yeni arpalıklar oluşturduğu ortadadır” dedi.