Kapaklı’da Eğitim-İş Üyesi Öğretmenlere Verilen Cezaları TBMM Gündemine Taşıdık
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e yönelttiği soru önergesinde Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesindeki Karaağaç Atatürk Ortaokulu’nda son günlerde Eğitim-İş sendikasına üye öğretmenlere verilen cezaların ve bu cezaların gerekçelerinin dikkat çektiğini belirtti.
MUTLU OLMADIĞINI SÖYLEMEK SUÇ, “HATANIZI DÜZELTİNİZ” DEMEK TEHDİT OLDU
Öztrak’ın soru önergesindeki bilgilere göre Karaağaç Atatürk Ortaokulu’nda görevli 6 öğretmene verilen aylıktan kesme, kınama, uyarı cezalarının gerekçeleri şöyle:
“Destekleme ve Yetiştirme Kurs Programından ‘mutlu olmadığını’ ve idarecilerin işini doğru yapmadığını söylemek”,
“Öğrenci ve velilerin bulunduğu bir haberleşme grubundan, okul müdür yardımcılarını çıkarmak”,
“Okul müdürüne, ‘Ders planında hata yaptınız, düzeltiniz’ demek ve yine okul müdürüne Destekleme ve Yetiştirme Kurs Planındaki hatanın düzeltilmesi halinde dilekçelerini geri geri çekeceklerini söyleyerek ‘tehditte’ bulunmak”,
“Sendika kararı doğrultusunda özel servis denetimi yapmayı kabul etmemek.”
ÖĞRETMENE TÜGVA CEZASI
Öztrak’ın önergesinde yer alan bilgilere göre okulda bir öğretmene verilen cezanın gerekçesi ayrıca dikkat çekiyor. Buna göre “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın Yüksek İstişare Kurulu üyesi olduğu Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) kitap okuma yarışmasında verilen okuma listesindeki kitapların ‘dini ve siyasi içerikli olduğu gerekçesiyle’ katılım göstermeyi reddetmek” cezalandırma gerekçesi sayıldı. Dahası, ceza kararında öğretmenin söz konusu kitapları okumadan, “kitaplar hakkında internetten yaptığı araştırmayla karar verdiği” ifadeleri de yer aldı.
Diğer taraftan TÜGVA’nın 5-6. Sınıflar ile 7-8. Sınıflar için düzenlediği, Balkan Turu veya umre ve para ödüllü yarışmanın şartnamesinde, öğrencilerin yarışmaya bireysel olarak ya da en az 5 kişiden oluşan okuma ekipleriyle, danışman öğretmen öncülüğünde girebileceği ifade edilirken, danışman öğretmenin “TÜGVA Gönüllüsü, MEB’in kadrolu ya da sözleşmeli öğretmeni ya da öğrenci ebeveynleri” olabileceği belirtiliyor.
DÖRT ÖĞRETMEN FARKLI İLÇELERE SÜRÜLDÜ
Öztrak’ın önergesine göre bahsedilen gerekçelerle ceza verilen öğretmenlerin okul müdürünün usulsüz işlemleri hakkında şikayetçi olmasının ardından, okul müdürü hakkında işlem yapılmazken, öğretmenlerden dördü farklı ilçelere sürüldü. Öztrak, başka ilçeye sürülen öğretmenler arasında Eğitim-İş Sendikasının Tekirdağ Şubesi yöneticilerinden birinin de bulunduğunu, bu yönüyle, yapılan görev yeri değişikliklerinin, seçilmiş bir sendika yöneticisinin görevini yapmasının engellenmesi sonucunu da doğurduğunu ifade etti.
ÖĞRENCİLERE DANIŞMAN OLACAK TÜGVA GÖNÜLLÜLERİNİN PEDAGOJİK FORMASYONU VAR MI?
Öztrak, Milli Eğitim Bakanı’na şu soruları yöneltti: “Ceza alan Eğitim-İş üyesi öğretmenlerin, okul yönetimi hakkında yaptığı şikayetle ilgili işlemler hangi aşamadadır? Destekleme ve Yetiştirme Kurs Programından ‘mutlu olmadığını’ söyleyen öğretmene hangi gerekçeyle ‘Hizmet içinde devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmaktan’ aylıktan kesme ceza verilebilmiştir? Bir kurs programından ‘mutlu olmamak’ ile verilen bu ceza arasında nasıl bir bağlantı kurulmuştur? Okul müdüründen bir kurs programındaki ‘hatanın düzeltilmesini istemek’ hangi gerekçeyle ‘tehdit’ kabul edilmiştir? TÜGVA’nın kitap okuma yarışması için açıklanan kitap listesi ve içerikleri Bakanlığınız tarafından incelenip onaylanmış mıdır? Kitap okuma yarışmasında ‘TÜGVA Gönüllülerinin’ danışman öğretmen olarak görev almasında hangi kriterler gözetilmektedir? Danışman öğretmen olacak TÜGVA Gönüllüleri, eğitimci midir ve pedagojik formasyona sahip midir? Öğretmenlere verilen cezalar, üyesi oldukları Eğitim-İş Sendikası’nın kısa süre önce Tekirdağ’da yetkili sendika olması nedeniyle bir yıldırma mıdır?