MARMARAY’IN TAHKİME GİDEN KISMI NE OLDU?
ANKARA – CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Marmaray projesinde yaşanan gecikmeleri ve projenin Uluslararası Ticaret Odası’nda tahkime giden Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi ile ilgili kısmını TBMM gündemine taşıdı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde şimdilik 4.5 yıl gecikme yaşanan Marmaray Projesi’nin açılışının ardından yaşanan arızalara dikkat çekti. Projenin en iyi tahminle 2015 yılında tamamlanmasının beklendiğini hatırlatan Öztrak, projedeki gecikmelerin sorumlusu olarak kazıların yapılması esnasında ortaya çıkan tarihi kalıntılar gösterilmiş olsa da kazılarla ilgisi olmayan proje bölümlerinde de ciddi gecikmeler olduğunu kaydetti.
Proje kapsamında, ihalesi 2006 yılında yapılan CR1 Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi işine ihaleyi kazanan Alstom-Marubeni-Doğuş(AMD) ortak girişim grubu tarafından 2007 yılında başlandığını belirten Öztrak, söz konusu ortak girişim grubu ile imzalanan sözleşmenin 2010 yılında feshedilmesi üzerine anlaşmazlığın Uluslararası Ticaret Odası’nda tahkime taşındığını kaydederek şu soruları yöneltti:
“–Sözleşmesi feshedilen AMD ortak girişim grubu projeyle ilgili hangi itirazları ileri sürmüş, iş neden yarım kalmıştır?
–Adı geçen ortak girişim grubu ile Türkiye arasındaki anlaşmazlığın uluslararası tahkimdeki son durumu nedir? Tahkim süreci sona ermiş midir? Tahkim süreci sona erdiyse alınan karar nedir?
–Söz konusu işle ilgili olarak firmalara herhangi bir ödeme yapılmış mıdır?
–Projenin parçalara ayrılarak sistem bütünlüğünün bozulmasının yolcu ve taşıma güvenliği açısından sakınca yarattığı doğru mudur? Sistem bütünlüğünün parçalanması nedeniyle ortaya çıkabilecek riskler hakkında herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Bu konuda gerekli önlemler alınmış mıdır?”
Tam Metne Ulaşmak İçin: Soru Önergesi_Marmaray_1 Kasım 2013