TAKSİM TOPLANTILARI SUNUMU: EKONOMİNİN GÜNDEMİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, 30 Ekim 2019 tarihinde Taksim Toplantılarında yaptığı “Ekonominin Gündemi” başlıklı sunumda ekonominin son üç çeyrektir daraldığını ifade etti.
Öztrak, toparlanma işaretlerinin de zayıf olduğunu belirtirken, krizin can yakan sonuçlarının işsizlik ve hayat pahalılığı olduğunun altını çizdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2014 yılında yaptığı ‘Ben alışılmış bir Cumhurbaşkanı değilim, olmadım, olmayacağım’ açıklamasından bu yana ülkede işlerin kötü gittiğini belirten Öztrak, “Türkiye, 2014’ten bu yana her 7,5 ayda bir sandık başına gitti. Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde ise 50 basamak geriledik” diye konuştu.
Sorunların üstünü borçla örtme çabasının daha fazla kırılganlık yarattığını belirten Öztrak, reel sektör ve hane halkının borçlarının çok hızlı arttığını, buna karşın üretken yatırımların Milli Gelir içindeki payının ise çok daha yavaş arttığının altını çizdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, ülkenin hazmetme kapasitesinin üstünde dövizle borçlandığını belirttiği sunumunda, “Reel sektörü en hızlı borçlanan ekonomilerden biri olduk. Türkiye’nin milli gelire oranla dış borcu rekor seviyeye çıktı” dedi. Öztrak, Türkiye’nin dünyayla rekabette zemin yitirdiğini de belirterek, “2014’ten bu yana Küresel Rekabet Endeksi’nde 17 basamak geriledik. Türkiye’nin finansal döviz açık pozisyonu da 2014’ten sonra ciddi ölçüde bozuldu” diye konuştu.
Öztrak’ın konuşmasından bazı satırbaşları ise şöyle:
– Büyüme kapsayıcı olamadı, zengin ile fakir arasındaki makas açıldı
– En zengin %5 ile en yoksul %5 arasındaki gelir farkı 24 kata çıktı
– 2018 Türkiye’sinde 80 milyon yurttaşımızdan:
53 milyonu konut masraflarını; 48 milyonu borcunu ödemekte zorlanıyor.
26 milyonu iki günde bir sofrasına bir kap et yemeği koyamıyor.
24 milyonu ay sonunu getiremiyor, ucu ucuna geçiniyor.
HEMEN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER:
Öztrak, ekonomide hemen alınması gereken önlemleri ise 13 maddede sıraladı:
1- Liyakat öne çıkmalı.
2- Özel kesimin (KOBİ, hanehalkı, çiftçi, esnaf) borç sorunu yandaş zombi şirketler yaratmadan çözülmeli.
3- Merkez Bankası’nın bağımsızlığı yeniden sağlanmalı.
4- Piyasaların işleyişine aşırı müdahale ederek aspirin tedavisiyle, pansumanla hastalığı gizleyerek
yönetmekten vazgeçilmeli.
5- Kamu- Özel İşbirliği projelerinde, kamu ihalelerinde saydamlık sağlanmalı.
6- Kamuda dolarizasyona son verilmeli.
7- İsrafa son verilmeli.
8- Tedbirlerin yükü toplumun tüm kesimlerine adil dağılmalı, tedbirler tüm kesimlerle danışılarak uygulanmalı.
9- Bütçe disiplini gerçekçi biçimde sağlanmalı.
10- Cumhurbaşkanı tarafsız olmalı.
11- Yargı bağımsızlığı sağlanmalı.
12- İdarenin hesap verme mekanizmaları güçlendirilmeli ve çalıştırılmalı.
13- Ekonomide güven sağlanmalı
CHP ÜLKEYİ DÜZLÜĞE NASIL ÇIKARACAK?
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP’nin büyüme stratejisini “Üreteceğiz, kazanacağız, hakça paylaşacağız” şeklinde açıklarken, bu konuda neler yapacaklarını şöyle açıkladı:
“Gömleğin iliklenecek ilk düğmesi, hukuk devletini yeniden ayağa kaldırmak olacak. Kuvvetler ayrılığını, denge ve denetimi bu ülkede güçlendirmek zorundayız. Tek adam rejimleri milleti kucaklamaz. Barış ve huzur getirmez. Yurttaşlarımız çağdaş, dünyanın en ileri ülkelerindeki standartlarda bir demokratik parlamenter rejimi hak etmektedir. Ülke yeniden yatırım yapılabilir, üretebilir hale gelmelidir.
İkinci olarak, ekonominin rekabet gücünü artırmamız gerekiyor. Çiftçimizi, işçimizi bir saatte bir Alman’dan daha çok üretim yapacak ve daha fazla kazanç elde edecek duruma getireceğiz. Bunun için sınırlı kaynaklarımızı ranta değil, değer yaratan alanlara tahsis etmek erken sanayisizleşmeye dur demek zorundayız. Çocuklarımıza birinci sınıf bir eğitim vermek zorundayız. Tüketimi değil, yatırımı ve üretimi öncelik haline getirmeliyiz.
Üçüncü olarak, büyümenin kapsayıcılığını artırmak zorundayız. Hiç kimseyi arkada bırakma lüksümüz yok. Bu ülkede herkes büyümenin nimetlerinden adaletli bir şekilde yararlanmalıdır. Yeni ve daha güçlü sosyal politikalar geliştirmek zorundayız.
Ve dördüncü olarak, hem ekonomi hem de çevre politikalarında sürdürülebilirlik konusunda taviz veremeyiz. Hem para hem de maliye politikamız ön görülebilir ve sürdürülebilir olmalı. Doğayı; denizimizi, dağlarımızı, ormanlarımızı, derelerimizi üç beş kuruşluk rant için talan ettirmemeli ülkeyi Yaşanamaz hale getirmemeliyiz.”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak’ın yaptığı sunuma bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz: Sunum_Taksim_30102019