TÜRKİYE ENFLASYONDA RAKİPLERİNİ ÜÇE KATLADI
EDİRNE – Fiili tek adam yönetiminde hayat pahalılığı vatandaşın cebini yaktı, enflasyon yeniden çift haneye çıktı. Benzer ülkelerde enflasyon ortalama yüzde 4-4.5 seviyesindeyken, Türkiye’de yüzde 12’ye dayandı.
Fiili tek adam yönetiminin başladığı 2014’ten bu yana ülkenin ve milletin geliri düştü, borcu arttı. Vatandaş enflasyonun yanında işsizlikle de baş edemez hale geldi. İşsizler ordusuna 653 bin kişi eklenirken, iş arayan her 100 gençten 22’si iş bulamadı.
Tek adam yönetimi ve OHAL’le tıkanan ekonominin önünün açılmasının hala mümkün olduğunu belirten CHP’li Öztrak, “OHAL kaldırılmalı, hukukun üstünlüğünü sağlayacak yeni bir anayasa için çalışmalara derhal başlanmalı. Ekonomide zaman kaybetmeden reformlara girişilmeli. Fakat maalesef mevcut Hükümetin bunları yapacak iştah ve kapasitesi yok” diye konuştu.
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Keşanlı Yönetici İşadamları Derneği ile Keşan Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen “Gündeme Dair Halk Buluşması” programında ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. CHP’li Öztrak’ın yaptığı “Tek Adam Yönetimleri Milletin Ekmeğini Küçültür” başlıklı sunumda yer alan bilgilere göre yapılan makyaj niteliğindeki güncellemelere rağmen, Türkiye’nin büyüme hızı son dönemde ciddi şekilde düştü. Fiili tek adam yönetiminin başladığı 2014 yılında 12 bin 112 dolar olan kişi başına gelir, 2016’da 10 bin 807 dolara kadar indi. Fiili tek adam yönetimi vatandaşın cebinden 1305 doları çekip aldı.
Tek adam yönetiminin fiilen başladığı 2014 yılından bu yana ekonomide yaşanan gelişmeler şu şekilde:
YATIRIM GELMİYOR
Küresel Rekabet Gücü Endeksi’nde 2014 yılından bu yana 10 sıra gerileyen Türkiye, potansiyelinin çok daha altında yatırım çekebildi. Her yıl 30-35 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı çekebilecek Türkiye’ye, 2016 yılında sadece 12 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım geldi.
İŞSİZ SAYISI 653 BİN KİŞİ ARTTI
Tek adam yönetiminde Türkiye’nin işsizler ordusuna yüzbinler ekledi. İşsiz sayısı, 2014’ten 2017 Şubat ayına kadar geçen sürede 653 bin kişi artarak 3,7 milyon kişiye ulaştı. Tek adam yönetiminin en büyük bedelini ise gençler ödedi. İş arayan her 100 gençten 22’si iş bulamaz hale geldi.
ENFLASYONDA BENZER ÜLKELERE FARK ATTIK
Aynı dönemde hayat pahalılığı vatandaşın cebini yaktı. Yaklaşık 5 yıl aradan sonra yeniden çift haneye yerleşen enflasyonla Türkiye benzer ülkelere fark attı. Güncel verilerle enflasyon Endonezya’da yüzde 4.0, Hindistan’da yüzde 3.0, Rusya ve Brezilya’da yüzde 4.1, Meksika’da yüzde 5.8, Güney Afrika’da yüzde 5.3 iken Türkiye’de enflasyon benzer ekonomileri üçe katlayarak yüzde 11.7’ye ulaştı.
BORCA BATTIK
Fiili tek adam döneminde borçların toplamı milli geliri aştı. 2016’da 2,6 trilyon TL’lik Milli Geliri olan Türkiye’de ailelerin, şirketlerin ve devletin borçlarının toplamı 2,8 trilyon TL’ye ulaştı.
2014’TEN SONRA EKONOMİDE TIKANDIK
CHP’li Öztrak, 2014’ten sonra Anayasa’nın askıya alınmasının, Türkiye’nin “hukukun üstünlüğü yerine, üstünlerin hukukunun işlediği” bir ülkeye dönüşmesinin ekonomiyi olumsuz etkilediğini ifade etti. Darbe girişiminin ve ardından gelen OHAL rejiminin yarattığı belirsizliğin son Anayasa değişikliğiyle daha da derinleştiğini ve bir devlet krizi haline geldiğini ifade eden Öztrak, Hükümet’in reform yapma iştah ve kapasitesini yitirdiğini vurguladı.
Ekonomideki olumsuz tablo karşısında Hükümet’in Kredi Garanti Fonu aracılığıyla kredi kullandırma, vergi borçlarını yapılandırma gibi tek seferlik tedbirlere ve şeffaf olmayan uygulamalarla piyasaya müdahale etme yollarına başvurduğunu ifade eden Öztrak, Türkiye’nin zaman geçirmeden alması gereken tedbirleri şu şekilde sıraladı:
OHAL KALDIRILMALI
“Öncelikle ekonominin yarışma gücünü artırmak için yapısal reformlara başlanmalı, yatırım iştahı artırılmalı. Bunun için OHAL biran önce kaldırılmalı. Ülkemizin demokrasisine olan güveni zedeleyen seçim güvenliği sorununun üstesinden gelinmeli. Seçim güvenliğini sağlayacak düzenlemeler yapılmalı, yeni seçim hilelerine izin verilmemeli. Kamu yönetiminde liyakat ilkesi yeniden tesis edilmeli.”
YENİ BİR ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR
“Dış dünya ile ilişkiler onarılmalı. Devlet krizine son verecek, kuvvetler ayrılığını güçlendirecek, hukukun üstünlüğünü sağlayacak yeni bir Anayasa hazırlıklarına başlanmalı. Ekonomide artan keyfi ve şahsa özel uygulamalara son verilmeli, hesap verebilirlik ve şeffaflığı sağlamak adına adımlar atılmalı. TCMB’nin yetki alanına müdahale edilmemeli, finansal istikrarı tehdit edecek adımlardan derhal geri dönülmeli. Kamunun mali dengelerine dikkat edilmeli.”
Faik Öztrak’ın yaptığı sunumun tam metni için: Keşan Sunum