YERLİ OTOMOBİL HEVESİNİN SEBEBİ NE?(23 NİSAN 2013)
ANKARA – CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, yerli otomobil tartışmalarının AKP içindeki görüş ayrılıklarını bir kez daha ortaya çıkardığını belirterek, “Sanayi liginde ileri gitmeyi hedefleyen ülkelerin ileri teknoloji alanlarına yaptıkları yatırımlar ortadayken, Türkiye’nin kaynaklarının sonu belirsiz bir hedefe harcanması için ortaya konan bu çabanın sebebi nedir?” diye sordu.
Ekonomideki gaz-fren tartışmalarının ardından Başbakan’ın yerli otomobil üretecek “babayiğit” arayışı kabinedeki görüş ayrılıklarını bir kez daha su yüzüne çıkartmıştır. İş dünyasından gelen yerli otomobil üretimine girmenin “ticari intihar” olacağına yönelik görüşün ardından, “ekonominin gerçeklerine rağmen durumdan vazife çıkaran” Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “yerli otomobil üretimi” projesini savunmaya geçmiştir. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise bu alanda yatırımın iş dünyasını zorlayarak değil iş dünyasının istemesiyle yapılabileceğini açıklayarak yeni bir tartışmanın fitilini ateşlemiştir.
-BU ÇABANIN SEBEBİ NE?
Piyasa aktörleri siyasi reklam için kullanılacak projelere talimatla yatırım yapmaz. Teşviği ve sübvansiyonu verirseniz yatırıma yönlendirebilirsiniz ama yaşayıp yaşamayacağı da belirsizdir. Diğer taraftan, bugün dünya katma değeri yüksek ve yoğun teknoloji içeren, pahada ağır ürünleri üretmeye çabalarken, siyasetçilerin yüz yıl öncesinde kalmış “otomobil sevdasına” düşmeleri vizyon eksikliğinin işaretidir. Sanayi liginde ileri gitmeyi hedefleyen ülkelerin bilişim, robot teknolojisi, nano teknoloji, bioteknoloji, mekatronik ve yazılım alanlarına yaptıkları yatırımlar ortadayken, Türkiye’nin kaynaklarının sonu belirsiz bir hedefe harcanması için ortaya konan bu çabanın sebebi nedir?
-DÜNYA TEKNOLOJİNİN PEŞİNDE, AKP’NİN UFKU OTOMOBİL ÜRETMEKTEN ÖTEYE GEÇMİYOR
Ülkemizin Ar-Ge ve teknoloji ağırlıklı üretimi artırmak için ihtiyaç duyduğu fizik, kimya, matematik gibi temel bilim alanlarında eğitimin “içler acısı” durumu ortadadır. Temel bilim alanlarındaki fakültelerin art arda kapanması, Türkiye’nin bu süreçte geride kaldığının en açık göstergesidir. Hal böyle olunca da ufuk kendi otomobilini üretmekten öteye geçememektedir. Her şeyden önce Türkiye’de ekonomi yönetimi vizyonunun dünyadaki yeni gelişmelere göre yeniden şekillendirilmesi gerekmektedir.
-TÜRKİYE’Yİ KARANLIK BİR TABLO BEKLİYOR
Hükümet, boş tartışmalarla zaman kaybetmek yerine, destekleri önümüzdeki yüzyılın teknolojilerine yönlendirmeli politikalarını bu yönde geliştirmelidir. Teknoloji ağırlıklı üretimin artırılmasına ve yeni üretim alanlarına girmeye yönelik politikaların oluşturulamaması, Ar-Ge çalışmaları için milli gelir içinde ayrılan payın gereken seviyeye çıkarılamaması, küresel sermaye ile rekabet edebilecek mekanizmaların kurulamaması halinde, Türkiye’yi karanlık bir tablo beklemektedir.