CHP’Lİ ÖZTRAK: “AKP’Lİ ŞENTOP’UN SÖZLERİ AKIL TUTULMASI”
TEKİRDAĞ – CHP’nin Çorlu’daki tren kazasıyla ilgili vermiş olduğu araştırma önergesi hakkında AKP’li Şentop’un yaptığı değerlendirmelere, CHP’li Öztrak’tan sert cevap geldi.
CHP’li Öztrak yaptığı açıklamada, Meclis’in görevinin mahkeme sürecini gerekçe göstererek kazanın üstünü örtmek değil, bunun bir daha tekrarlanmaması için ortak aklı çalıştırmak ve yürütmeye gerekli önerilerde bulunmak olduğunu vurguladı.
Araştırma önergesinin öne çekilmesinin görüşüldüğü oturumu yöneten Şentop’un, 25 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili araştırma önergesini “tribünlere oynamak” olarak nitelemesini esefle karşıladığını söyleyen Öztrak, “Bu açıklamayı bir akıl tutulması olarak görüyorum” dedi.
CHP’li Öztrak, yaptığı yazılı açıklamada şunları belirtti:
Tekirdağ Milletvekili Sn. Mustafa Şentop’un, Çorlu’da 25 vatandaşımızın hayatını kaybettiği elim tren kazasıyla ilgili CHP Grubunun verdiği araştırma önergesi hakkındaki değerlendirmesi, hukukçu kimliği de dikkate alındığında hayret vericidir. AKP’li Şentop, Anayasa gereği hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılmakta olan bir konuyla ilgili TBMM’de araştırma önergesi verilemeyeceğini belirterek bu elim kazanın sebeplerinin araştırılmasını isteyen partileri kendi ifadesiyle “tribünlere oynamakla” itham etmiştir.
ANAYASA MAHKEMESİ BÖYLE DİYOR
Oysa gerçek böyle değildir. Geçmişte de Meclis denetiminden kaçmak isteyen iktidarlar zaman Anayasa’nın 138. maddesini kullanmaya çalışmışlardır. Anayasamızın bu maddesi, bir dava hakkında Meclis’te “yargı yetkisinin kullanılmasıyla ilgili” soru sorulamayacağını, görüşme yapılamayacağını ve beyanda bulunulamayacağını ifade etmektedir. Bu konuda Anayasa Mahkemesi’nin daha önce aldığı kararlar mevcuttur. Bu çerçevede, Mahkeme’nin 18 Haziran 1970 tarihli ve 1970/32 sayılı kararında TBMM’nin, “(…) mahkemenin bakmakta olduğu davada kullandığı yargı yetkisiyle ilgili soru sorulmasına, görüşme yapılmasına, beyanda bulunulmasına yer vermeden” denetim yollarını kullanabileceği açıkça belirtilmektedir. Sn. Şentop’un bir hukukçu olarak bunu bilmesi beklenir.
BİR DAHA YAŞANMASIN DİYE
Kaldı ki, araştırma önergemizin amacı yargı yerine geçip suçluları cezalandırmak değil, kazanın sebeplerini inceleyerek bir daha benzerlerinin yaşanmaması için neler yapılması gerektiğini bulmak için Meclisimizdeki tüm partilerin ortak aklını harekete geçirmektir. Nitekim, kazanın hemen ardından çalışmalarına başlayan CHP heyeti hazırladığı kapsamlı raporla kazayla ilgili iddiaları incelemiş, uzmanlarla ve kazazedelerle görüşmüş, tren kazasının sebebinin ciddi ihmal ve denetimsizlik olduğu yönündeki güçlü emareleri ortaya koymuştur.
ŞENTOP’UN KAZA KURBANLARINDAN VE AİLELERİNDEN ÖZÜR DİLEMESİ GEREKİR
Bunun ardından Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu bölgeye gelmiş, bölge milletvekilleriyle birlikte yaralıları ve hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ailelerini ziyaret etmiş acılarını paylaşmıştır. Yapılan ziyaretlerde acılı ailelerin talebi “konunun peşinin bırakılmaması, bu gibi kazaların başka ailelerin yüreğini yakmaması için Meclis’te araştırılması ve gereğinin yapılması” olmuştur. Vatandaşlarımızın bu talebi çerçevesinde grubumuz bir araştırma önergesi vermiştir. Söz konusu önergenin bir an önce gündeme alınması talebimiz ise AKP ve MHP oylarıyla reddedilmiştir.
Sn. Şentop’un partisinin grubunun bu insani talebi reddetmesinin mahcubiyeti altında yaptığı “tribünlere oynama” benzetmesi için en azından kazada yaralananlara ve hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ailelerine bir özür borcu vardır. Bu vesileyle, Suudi Kralı’nın vefatının ardından ulusal yas ilan edenlerin, 25 vatandaşımızın hayatını yitirdiği bu kazayı görmezden gelmesini yadırgadığımı da bir kez daha ifade etmek isterim.